Odată cu sezonul rece, bronșita este la noi, așa că de ce să nu ne jucăm din timp și să consumăm alimentele potrivite care ajută la vindecarea de această inflamație a bronhiilor, dacă nu pentru a o preveni? Iată ce să mâncăm pentru a ne susține bronhiile.
Ce este bronșita?
Bronșita este o inflamație a membranei mucoase a tractului respirator, poate fi acută, cronică sau virală și în toate cazurile trebuie luată o terapie specifică prescrisă de medicul dumneavoastră.
Acest lucru se întâmplă adesea cu o schimbare a temperaturii, cu prima răceală sau când este expus la curenți de aer. Tusea și respirația șuierătoare sunt simptomele caracteristice care necesită control. Unele alimente au proprietăți benefice care ajută la vindecarea bronșitei și ameliorează simptomele enervante din perioada bolii.
Alimentele care ajuta în caz de bronșită
Pentru a favoriza procesul de vindecare al bronșitei, trebuie să preferăm unele alimente și să evităm altele, așa că iată lista de cumpărături pentru a nu rata alimentele care sunt prietene cu vindecarea:
- fructe bogate in vitamina A si antioxidanti: kiwi, portocale, banane
- legume bogate in antioxidanti: broccoli, sfecla, anghinare
- peste alb bogat in omega 3: cod, somon, macrou
- Cereale integrale
- alimente bogate in vitamina A: ficat, unt, galbenus de ou
- alimente bogate in vitamina C: citrice, rosii, kiwi
- antibiotice naturale: usturoi, ceapa
- antibacterian si antiinspector: miere
- antiinflamator natural: turmeric
Ce este cel mai bine să eviți să mănânci când ai bronșită
Dacă avem bronșită și, prin urmare, tuse, dureri în gât și dificultăți de respirație, este mai bine să evităm unele alimente cel puțin până la terminarea fazei acute. Alimentele care nu trebuie aduse la masă sunt:
- brânzeturi, care favorizează producerea de mucus
- alimente prea grase, grele și prăjite
- băuturi carbogazoase sau zaharoase
- zaharuri
- alcool și cofeină
Câteva sfaturi pentru a vă vindeca rapid
Bronșita este uneori o boală care se prelungește mult timp și chiar și odată ce cea mai enervantă fază a trecut, își lasă urmările pentru o lungă perioadă de timp. Luarea corectă a terapiei și consumul de alimente care ajută la susținerea organismului poate facilita vindecarea. Cu toate acestea, este important să urmați alte sfaturi.
În timpul tratamentului, este de o importanță fundamentală să menții organismul bine hidratat și să bei multă apă, chiar dacă ai dificultăți la înghițire. Pe lângă apă, sunt bune și ceaiurile din plante și infuziile. Evitați absolut fumatul pentru a nu inflama și mai mult bronhiile. Dacă este posibil, păstrați camera între 40 și 60% umiditate.
Sfaturi practice de urmat când aveți bronșită
Mănâncă bine pentru a respira mai bine
În general, o alimentație corectă ajută la creșterea sistemului imunitar pentru a proteja organismul de boli și a-l ajuta să se recupereze mai repede după o boală.
Umpleți cu vitamina C
Principalul aliat al sistemului imunitar este vitamina C, conținută în citrice, curki, kiwi, dovleac, spanac, morcovi și toate celelalte alimente bogate în carotenoide.
În plus, vitamina C ajută la decongestionarea epiteliului respirator, care este iritat în prezența tusei. Undă verde, așadar, și pentru afin, cu proprietăți antiinflamatoare și sucul de portocale și lămâie care, băut dimineața, ajută să înfrunte ziua mai bine.
Nu uita de zinc și vitamina A
Zincul și vitamina A sunt utile și împotriva răcelilor. Iată unde să le găsești.
Zinc | Germeni de grau, cereale integrale, crustacee, carne |
Vitamina A | Lapte, ouă, unt, morcovi, spanac |
Pentru tusea uscată, o salată de fructe bine îndulcită este ideală. Poti alege intre pepene verde, capsuni si pepene galben, sau o salata de kiwi si castraveti sau suc de nasturel. Pera, in schimb, este indicata si pentru tusea umeda.
Miere, și multă apă
Alte remedii eficiente împotriva formelor cu flegmă sunt portocala, teiul, eucaliptul, căpșunul și mierea de castan, care sunt deosebit de emoliente. În plus, varza, broccoli și conopida, deja utile pentru că sunt antioxidanți puternici, facilitează eliminarea mucusului.
Nu uita, așadar, că o bună hidratare ajută la funcționarea sistemului respirator. Pe lângă consumul din abundență, este posibil să umpleți corpul cu apă cu bulion, nap alb centrifugat sau ridichi, supe și supe de legume. Ceaiul fierbinte și ceaiurile din plante ajută, de asemenea, la subțierea flegmei.
Alimente de evitat…
În cazul tusei cu producție de mucus, consumul de alimente grase, prăjite și zaharoase, lactate și produse din făină ar trebui limitat, deoarece acestea favorizează producerea de flegmă; mai bine, așadar, să nu abundă cu lapte, iaurt, brânză, pâine și paste.
La fel, este mai bine să limitați consumul de condimente, băuturi reci și cafea care, iritând căile respiratorii, pot favoriza tusea.
Dieta variata si echilibrata
În orice caz, este bine să ai o dietă variată care să permită organismului să se reînnoiască cu diferite forme de energie. Din același motiv, anumite alimente nu trebuie excluse din alimentația cuiva, chiar dacă nu sunt recomandate în caz de tuse: este mai bine să le reduceți consumul fără a le elimina complet.
Această recomandare este deosebit de importantă în cazul unei tuse prelungită și persistentă, care necesită mai mult de câteva zile pentru a dispărea, pentru ca organismul să nu fie slăbit de o dietă prea strictă.
Mese scurte și nu prea abundente
Chiar și abundența meselor influențează cursul tusei. De fapt, a mânca prea mult necesită ca organismul să investească multă energie în digestie și încetinește sistemul imunitar.
Prin urmare, mesele care nu sunt prea abundente, dar frecvente, sunt de preferat. Evita mezelurile curate, branzeturile si carnurile prea grase. Chiar si metodele de gatit trebuie sa fie cat mai simple si fara condimente prea grele.