Calitati personale pe care trebuie să le ai. 25 de exemple de calități ale unei persoane

calitati personale

Există mai multe caracteristici care definesc o persoană. Adesea noi le numim calitati personale sau calitati umane. În acest caz, trebuie luat în considerare faptul că acestea nu sunt întotdeauna chestiuni pozitive. Prin urmare, arătăm o listă de întrebări bune și nu atât de bune.

  1. Responsabilitate: este disponibilitatea de a-și asuma angajamente și îndatoriri, pentru a păstra relațiile interpersonale, de muncă și de familie. Responsabilitatea se manifestă și prin grija cu care se iau deciziile.
  2. Recunoștință: Este un sentiment de satisfacție și recunoștință față de ceilalți. În schimb, recunoștința este o emoție de recunoaștere a unei favoare care a fost sau va fi acceptată.
  3. Afirmația: este capacitatea de a exprima opinii de bun simț fără a jigni pe alții. Subiectul asertiv își cunoaște propriile drepturi și le apără fără a le neglija pe cele ale semenilor săi. Pentru că fiecare persoană este capabilă să aibă idei asertive.
  4. Respect: este calitatea care permite o bună relație între oameni, deoarece se bazează pe recunoașterea celuilalt, a opiniilor și a felului său de a fi. Este una dintre cele mai importante valori ale vieții sociale.
  5. Prudență: este virtutea bunului simț de a măsura comportamentul și de a acționa în viață într-un mediu social. Prudența este comportamentul persoanei prudente.
  6. Generozitatea: este capacitatea de a da fără interese ascunse. Persoana generoasă îi ajută de obicei pe alții fără să aștepte nimic în schimb. Un altruist sau un filantrop este o persoană generoasă.
  7. Optimismul: este calitatea sau starea de spirit a oamenilor pozitivi atunci când se confruntă cu orice situație negativă. Oamenii pozitivi au un bun simț al lucrurilor. Spre deosebire de pesimism, el definește și o stare generală a oamenilor.
  8. Empatie: Este un sentiment de compasiune pentru suferința celorlalți. Subiecții empatici nu sunt prejudiciați. În plus, au capacitatea de a se pune unul în locul celuilalt.
  9. Încredere: este un sentiment de valoare de sine, necesar pentru a depăși dificultățile vieții. Încrederea este un sentiment de speranță în viitor. Oamenii se așteaptă ca viața să continue așa cum o planifică și au încredere și în îndrumarea altor oameni.
  10. Curajul: este calitatea, sentimentul sau atitudinea cuiva care, deși îi este frică, reușește să depășească obstacolele și situațiile limită care implică riscuri pentru sine sau pentru ceilalți. Curajul se exprimă sub forma unei acțiuni deschise.
  11. Creativitatea: este capacitatea de a produce idei și lucruri inovatoare. O persoană creativă produce idei remarcabile, apoi trece să pună acele idei în practică, sau ceea ce este același lucru cu inovația.
  12. Persistența: sinonimă cu tenacitatea, este capacitatea indivizilor de a insista asupra atingerii scopurilor și obiectivelor lor. Este una dintre cele mai importante valori sociale, deoarece de ea depinde atingerea scopurilor vieții. Indivizii perseverenți nu cunosc eșecurile, ci învățarea și noi oportunități.
  13. Demnitatea: este valoarea incontestabilă a fiecărei persoane, indiferent de rasă, vârstă, crez, statut social, sex sau preferințe sexuale. Oamenii cu demnitate se prețuiesc pe ei înșiși în ciuda conceptului opus pe care îl pot avea alții. Demnitatea este sinonimă cu onoare.
  14. Lăcomia: Este dorința exacerbată a oamenilor de a prețui și de a căuta tot ce este disponibil în lume. Materialul lacom de comori și bunurile abstracte dincolo de ceea ce ar putea avea nevoie pentru a trăi.
  15. Invidia: este o trăsătură sau un sentiment care constă în dorința pentru ceea ce au ceilalți. Invidia este rea pentru persoana care o simte si pentru mediul sau.
  16. Agresivitate: este o trăsătură sau stare emoțională legată de sentimente de resentimente și de dorința de a face rău unui terț, animal sau obiect. În sine, totul este un comportament violent, nu numai sub formă de comunicare, ci și în acțiuni.
  17. Resentiment: Este un sentiment de ură față de o persoană sau o comunitate, care se bazează în mod regulat pe daune morale.
  18. Aroganță: Aroganța este comportamentul cuiva care îi pune pe alții mai jos decât ei înșiși. Arogantul este un subiect de puțină smerenie sau deloc. Aroganții tinde să fie foarte mândri, aroganți, îngâmfați și petulanți.
  19. Egoismul: Egoismul este un sentiment care definește persoana care se gândește doar la sine și preferă să nu împărtășească ceea ce are sau ar putea avea.
  20. Egolatria: este adorarea de sine. Egomaniacul este persoana care simte o dragoste excesivă pentru ceea ce reprezintă. Eul excesiv poate fi legat de posibile deficiențe emoționale. Narcisiștii și egomanii sunt oameni egocentrici.
  21. Mândria: în funcție de situație, este o trăsătură negativă sau pozitivă. Este bine când vine vorba de protejarea demnității; dar în alte cazuri ar putea fi un obstacol în atingerea păcii interioare și a unei relații constructive cu ceilalți.
  22. Intoleranța: este una dintre cele mai criticate trăsături negative din lume, deoarece nu facilitează conviețuirea socială. Subiectul intolerant este așa pentru că este homofob și/sau xenofob, de exemplu, prin urmare este prejudiciat și intransigent.
  23. Pesimismul: Pesimismul este o condiție, un comportament, un sentiment, a unei persoane care în mod regulat nu îndrăznește să-și asume riscuri rezonabile pentru că crede dinainte că nu va reuși. Dimpotrivă, este de preferat să fii optimist, dar și precaut.
  24. Dispoziție proastă – aceasta este atitudinea oamenilor iritabili. Umorul este sinonim cu îmbufnat și antipatie. Dacă umorul este starea de spirit a unei persoane, atunci morocănosul este starea proastă.
  25. Manipulare: O serie de acțiuni ale oamenilor care îi domină pe alții fără ca ei să-și dea seama. Manipularea este psihologică și, evident, afectează liberul arbitru al oamenilor. Manipulatorii își folosesc abilitățile pentru a-și influența mediul. Șantajul emoțional este una dintre cele mai frecvente manifestări ale sale.

După cum puteți vedea, oamenii sunt monede cu două fețe. Au atât aspecte pozitive, cât și negative. Pentru a fi corect, acesta este un echilibru necesar, deoarece permite oamenilor să aleagă între bine și rău.

Pe lângă calitatile umane putem vorbi și despre punctele forte sau punctele slabe ale unei persoane.

calitati umane si personale

Care sunt punctele forte și punctele slabe?

În general, punctele forte și slăbiciunile personale sunt singularitățile care definesc caracterul și condiția umană. Sunt caracteristici psihologice care determină acțiunile vieții de zi cu zi.

Cunoașterea de sine pare a fi cheia pentru ca orice persoană să-și atingă destinul dorit.

Una dintre principalele slăbiciuni care stau la baza condiției umane este eventuala incapacitate a acesteia de a-și accepta greșelile. În acest moment intră în joc vârsta și maturitatea persoanei.

Cheia pentru a vă face viața personală să meargă așa cum doriți este, fără îndoială, cunoașterea de sine. Cunoașterea punctelor forte, știind la ce ești cel mai bun, duce la satisfacție și la obiectivul stabilit. Cunoașterea de sine implică recunoașterea punctelor tari și a punctelor slabe.

Punctele forte și punctele slabe

În special, punctele forte sunt calitățile care vă permit să reușiți în problemele și dificultățile care apar în viață. Punctele slabe sunt antinomia punctelor forte.

  • Termenul de „putere” implică forță, statornicie, rezistență și rezistență, dar și virtuțile, aptitudinile, principiile, trăsăturile pozitive și valorile care vă structurează gândirea și comportamentul în societate. Punctele forte îi fac pe oameni să iasă în evidență și le oferă instrumentele pentru a străluci mai mult în fiecare zi.
  • Punctele slabe sunt deficiențe, defecte, incapacități și trăsături negative de caracter, care te împiedică să iei cele mai bune decizii și să te confrunți cu conflictele cu cea mai bună dispoziție. Punctele slabe pot fi de fapt puncte forte, în funcție de natura și contextul unei anumite situații.

Este imposibil să măsurați punctele tari și punctele slabe în termeni universali, dar este posibil să le evaluați pe baza unei situații sau a unui context. De exemplu, comportamentul condamnabil într-un context poate fi exemplar în altul.

Relativitatea acestei perechi de concepte

Punctele slabe ale unei persoane pot fi foarte diferite și depind de fiecare dintre ele. Sunt oameni foarte punctuali, dar ineficienți versus oameni care nu sunt punctuali, ci eficienți. În mod ideal, o persoană ar trebui să aibă ambele calități, punctualitate și eficiență, dar nu este întotdeauna cazul.

Comportamentul uman este determinat de atitudini și aptitudini, de unde apar punctele slabe și punctele forte. Cunoașterea de sine ar trebui să conducă în cele din urmă la transformare în virtutea slăbirii acelor aspecte personale.

Să ne uităm la punctele forte

În general, punctele forte vor permite o percepție pozitivă, în timp ce punctele slabe vor genera opusul. Punctele forte pot fi îmbunătățite și pot fi dezvoltate altele noi. În mod similar, cu efort, punctele slabe pot fi reduse sau eliminate.

Bunăstarea psihologică a fiecărei persoane depinde de cunoașterea propriilor forțe, care îi permit să depășească provocările vieții. Mai jos sunt 25 de puncte forte.

  1. Creativitatea: tipică artiștilor, designerilor și oamenilor de știință, este calitatea de a exprima ideile într-un mod anume. Oamenii creativi vin cu idei noi și rezolvă problemele cu putere imaginativă.
  2. Activitate pro: este o caracteristică foarte căutată în companii. Oamenii proactivi sunt capabili să anticipeze posibile nevoi viitoare, dificultăți sau neprevăzute. Indivizii proactivi tind să planifice o strategie, așa că cu siguranță dacă ceva nu merge bine au un plan B. Toate cu scopul ferm de a-și atinge obiectivele.
  3. Carisma: Este condiția oamenilor de a influența, mulțumi, cuceri și fascinează restul. Carismaticii tind să se înțeleagă cu mulți oameni.
  4. Răbdarea: este una dintre cele mai importante calități din viața socială. Răbdarea este asociată cu tolerarea dificultăților sau întârzierilor fără a pierde inima și fără a cădea în anxietate.
  5. Reziliența: o calitate umană legată de adaptabilitatea pe care o au indivizii în fața conflictelor vieții. Oamenii rezistenți se recuperează rapid din suferință sau eșecuri și le iau ca pe o experiență de învățare și de viață.
  6. Încredere: această calitate stă adesea la baza tuturor relațiilor interpersonale. Dar este și un atribut necesar pentru a avansa în viață, fără nesiguranțe.
  7. Optimism: calitatea unei persoane încrezătoare care arată speranță pentru planuri de viitor.
  8. Leadership: Leadership-ul este o virtute care aparține celor care au capacitatea de a-i motiva și inspira pe alții. Liderul conduce un grup și știe să prioritizeze pentru a atinge un obiectiv comun. Tinde să fie un model de urmat.
  9. Organizare: Persoanele organizate sunt capabile să lucreze sistematic, ceea ce permite o mai mare eficiență și viteză.
  10. Sinceritate: constă în a se îndatora în orice împrejurare și chiar dacă nu corespunde intereselor lor.
  11. Perseverența: este calitatea care îți permite să-ți atingi obiectivele, chiar dacă întâlnești multe obstacole în acest proces. Oamenii perseverenți nu renunță atunci când se confruntă cu probleme.
  12. Angajament: Aproape de responsabilitate, angajamentul descrie calitatea umană de a fi concentrat pe o sarcină. Vine din dorința de a face ceva și de a te concentra asupra lui pentru a-l realiza.
  13. Concentrarea: este capacitatea umană de a se concentra asupra unei anumite activități. Această calitate este foarte utilă deoarece facilitează rezolvarea problemelor într-un timp peremptoriu.
  14. Umilința: este înțeleasă ca o valoare sau calitate care descrie o persoană care nu este îngâmfată.
  15. Empatie: Una dintre cele mai importante calități umane este empatia. Oamenii care sunt capabili să se pună în locul semenilor lor sunt empatici. Ei știu să-i trateze pe ceilalți pentru că înțeleg sentimentele altora.
  16. Autodepășirea: În general, oamenii își stabilesc obiective și obiective pe termen scurt, mediu și lung. Căutarea unei vieți mai bune, dorința de a depăși, este tipică unei minți sănătoase.
  17. Punctualitatea: legată de responsabilitate, punctualitatea este un atribut care se exprimă cu îndeplinirea punctuală a unei activități solicitate sau cu sosirea punctuală.
  18. Tandrețea: este virtutea comunicării afecțiunii celorlalți.
  19. Intuiția: este înțeleasă ca o altă formă de cunoaștere, bazată pe experiențe. Intuiția nu este dominată de rațiunea conștientă.
  20. Oratoria: Oratoria bună este legată de ușurința cu care oamenii se pot exprima eficient și fluent.
  21. Tenacitate: Alături de perseverență, tenacitatea implică perseverență până când obiectivele sunt atinse.
  22. Curajul: Este calitatea oamenilor cărora nu le este frică de eșec, deoarece știu că vor găsi întotdeauna o modalitate de a reuși. Este sinonim cu curaj în fața problemelor existențiale și a fricilor.
  23. Afirmație: Indivizii asertivi sunt capabili să se exprime corect, diafan, cu ceilalți, fără supărare și fără a genera zgomot în comunicare.
  24. Aptitudini: Aptitudinile sunt facultăți umane foarte importante pentru adaptare și integrare socială. În sine, include setul de condiții care permit unui individ să fie deosebit de competent pentru o anumită profesie.
  25. Respect: a fi respectuos exprimă un bun tratament față de ceilalți. Respectul provoacă un tratament similar între părți, afirmă încredere și simpatie.

Aceste exemple sunt utile în explicarea subiectului. Care este lucrul corect de făcut acum? Ei bine, vom da câteva exemple de puncte slabe.

Clarificați conceptul de slăbiciune

Oamenii sunt un amestec de puncte forte și puncte slabe. Mai jos sunt cele mai frecvente puncte slabe. Depinde de fiecare să-și facă timp pentru a-și evalua punctele forte și cu siguranță punctele slabe.

  1. Aroganță: Aroganța este un sentiment personal de superioritate față de ceilalți. 
  2. Nesiguranța: Spre deosebire de atributul securității, oamenii își exprimă îndoieli cu privire la ei înșiși, abilitățile și valoarea lor în mediul social. 
  3. Necinstea: Necinstea este o caracteristică anti-valorică a sociopaților sau a persoanelor care tind să-i înșele pe alții. Chiar dacă există niveluri de necinste, necinstit întreține în mod regulat o relație conflictuală cu morala și etica.
  4. Lăcomia: lacomul este cel care acumulează bunuri materiale într-un mod substanțial, fără nicio limită.
  5. Egoismul: La fel de negativ ca invidia, egoismul este un zel excesiv pentru nevoile noastre. 
  6. Apatia: este o stare negativă a personalității unei persoane, constând în lipsă de interes și lipsă de motivație. Subiecții manifestă indiferență față de stimulii din mediu. Lipsa de respect: este o anti-valoare, care se manifestă ca „bullying”, grosolănie și nesupunere, printre alte comportamente. Oamenii lipsiți de respect nu manifestă nicio sensibilitate pentru drepturile celorlalți. Minciuna: minciuna, impreuna cu ipocrizia, este o altă anti-valoare răspândită în societate. 
  7. Dezorganizarea: Oamenii dezorganizați tind să fie ineficienți în activitatea lor academică și profesională. Inconsecvența în dezvoltarea ideilor împiedică actul comunicativ. Invidia: Invidia și resentimentele sunt antivalori foarte frecvente în mediul social. Oamenii pot simți dorința de a poseda ceva (nu neapărat material) pe care altul îl are deja; dar, cu puțin sau deloc efort. Este un sentiment negativ care se manifestă de obicei în psihicul unei persoane și nu trebuie să se manifeste în acte vizibile. 
  8. Ipocrizie: este o atitudine negativă. Ipocritii sunt oameni falsi. Pe de o parte, ei spun că iubesc, pe de altă parte că urăsc. Indiferența: este o atitudine, o stare de spirit tipică marilor orașe, unde oamenii trăiesc fără să-și facă griji pentru ceea ce se întâmplă în jurul lor. 
  9. Nervozitatea: Este o slăbiciune care se manifestă la persoanele cu sentimente de deznădejde și disconfort. 
  10. Iresponsabilitatea: Există multe atitudini iresponsabile, dar iresponsabilitatea este de obicei legată de incapacitatea subiecților de a se ține de cuvânt.
  11. Indecizie: poate este o calitate negativă a oamenilor imaturi; dar, cei indecisi nu stiu niciodata la ce sa se astepte, le este greu sa decida intre ceea ce se doreste si ceea ce este convenabil.Incapatanarea: este o slabiciune inerenta celor ale gandirii imobile. Face parte dintr-o personalitate inadaptată, deoarece împiedică învățarea, transformarea și evoluția gândirii.
  12. Lenea: leneșul este cel care nu manifestă interes pentru studiu sau muncă. Rătăcirea este contrară dinamicii sociale, deoarece împiedică dezvoltarea acesteia.
  13. Pesimismul: este un comportament care are ca rezultat o percepție negativă a lucrurilor și a situației prezente și viitoare. Persoana pesimistă nu numai că își anulează propriile șanse de dezvoltare socială și profesională etc. dar se vede și izolat de împrejurimile sale. Pesimistul tinde să fie respins de oamenii care au o viziune pozitivă asupra lumii. 
  14. Resentimentul: Resentimentul este un sentiment pasiv-agresiv care se bazează pe amintirea dezacordurilor trecute sau prezente, diferențe de oportunități (când vine vorba de resentimente sociale), certuri care au avut loc în trecut. Nu contează dacă crimele sunt reale sau fictive, ceea ce contează aici este percepția lor subiectivă, care afectează armonia interpersonală sau colectivă. Resentimentele sporesc izolarea și împiedică crearea de relații emoționale sau empatie socială. 
  15. Dependența: are ca rezultat un comportament care nu este propriu. Este împotriva individualismului și a formelor logice de conviețuire în societate. Existenţa subiecţilor dependenţi îi lipsesc luminile proprii unei vieţi subiective; mai devreme sau mai târziu angajatul se va găsi într-o situație de nesuportat. 
  16. Furia: furia este un sentiment inevitabil în fața marilor nedreptăți; dar, în mod regulat, oamenii au posibilitatea de a canaliza prin acțiuni și comportamente intenționate. Existenţa subiecţilor dependenţi îi lipsesc luminile proprii unei vieţi subiective; mai devreme sau mai târziu angajatul se va găsi într-o situație de nesuportat. 

Cineva care și-a luat timp să își cântărească punctele forte și punctele slabe va fi într-o poziție mai bună pentru a lua deciziile corecte decât cineva care nu a făcut-o încă.