Un bărbierit aspru poate prinde părul sub piele. In acest articol ne vom ocupa de problema firelor de par incarnate, descoperind cauzele si posibilele tratamente pentru aceasta problema suparatoare si inestetica, dusman al frumusetii.
Părul încarnat, de ce se întâmplă?
Firele de păr încarnate sunt foarte enervante, pot apărea după epilare sau după bărbierirea pielii cu o lamă de ras, indiferent de bărbați sau femei. Acesta este prețul pe care îl plătiți pentru o piele moale și netedă. De ce se întâmplă asta? Uneori, părul, iritat de epilare sau aparat de ras, nu poate crește normal și rămâne sub piele, devenind inflamat și uneori chiar dezvoltând infecții care trebuie tratate local.
Firele de păr încarnate se mai numesc și foliculită și pot apărea în orice zonă în care ne-am bărbierit sau epilat cu ceară, deci pe bărbie, axile, picioare și linia bikinilor.
Cum sunt tratate firele de păr încarnate?
Primul lucru de făcut ar fi să nu iriți și mai mult zona afectată, deci fără brici și ceară până la vindecare completă.
Păstrați partea curată și uscată, ajută la vindecarea mai rapidă și la evitarea infecțiilor. Chiar și folosirea unei mănuși din păr de cal, care are efect de frecare și stimulează părul să iasă, poate fi eficientă, dacă se face constant și sub jetul de apă călduță
Medicul dermatolog va prescrie orice terapii specifice si cel mai probabil un unguent antibiotic care sa fie aplicat local.
Tratament
Tratarea firelor de păr încarnate nu este dificilă, dar este nevoie de perseverență și ceva timp înainte să începi să vezi efectele. In primul rand trebuie sa iti exfoliezi pielea cel putin o data pe saptamana, cu produse mai mult sau mai putin delicate in raport cu tipul dermului si zona in care problema este cea mai evidenta.
Folosirea unei perii uscate, adică pe pielea uscată, îndepărtează și pielea moartă, prevenind formarea firelor de păr încarnate și oferindu-vă o piele mai frumoasă și mai fermă.
După exfoliere, hidratarea cu creme hrănitoare mai ușoare pentru pielea normală este foarte importantă pentru a o menține moale și, prin urmare, pentru a preveni blocarea recreșterii părului. Când părul încarnat provoacă pustule și puroi, este important să dezinfectați zona și să o tratați cu produse delicate de curățare care împiedică agravarea situației.
Putem preveni dezvoltarea foliculitei?
Există câteva remedii pentru a preveni dezvoltarea foliculitei, iar urmărirea lor este destul de simplă:
- evita sa tragi firele de par cu penseta
- aplicați întotdeauna o spumă înainte de bărbierit
- nu întinde pielea înainte de bărbierit
- exfoliaza periodic pielea
- aplicați o cremă hidratantă după bărbierit
Ce se întâmplă dacă părul încarnat este pe scalp?
Din păcate, se întâmplă mai ales la bărbați, care au obiceiul de a-și rade părul în mod de casă.
Părul călătorește din interiorul pielii spre exterior printr-un canal numit folicul de păr. Aici se află și glandele sebacee, care secretă substanțe grase și au sarcina de a înmuia și netezi pielea scalpului.
Când acest canal devine înfundat, blochează părul să iasă. Prin urmare, se formează protuberanțe mici și enervante inflamate și înroșite, care închid părul sub piele.
Pentru a preveni apariția problemei:
- să evităm să trecem briciul peste cap
- radem părul spre directia cresterii
- mai bine ca mai intai sa inmoaie capul cu o crema specifica
- este de preferat să te speli zilnic pe cap
- ar fi mai bine să nu folosiți pălării strâmte