Ochii căprui: trăsătura deosebită a acestor ochi

ochi caprui

Ochii căprui sunt mai des întâlniți decât orice altă culoare a ochilor din lume. Cu toate acestea, prevalența maro variază foarte mult în funcție de geografie.

Majoritatea oamenilor care trăiesc în Africa și Asia au ochii căprui închis. Ochii căprui sunt, de asemenea, foarte des întâlniți în Orientul Mijlociu. Dar în Europa prevalența și nuanța ochilor căprui variază foarte mult de la o regiune la alta.

În Statele Unite, 41% din populație are ochi căprui, inclusiv maro închis, maro deschis și maro miere. Când sunt luați în considerare ochii de culoarea alunelor (uneori numiți ochi căprui), prevalența este și mai mare.

Cu toate acestea, prevalența ridicată nu înseamnă că toți ochii căprui sunt egali. Culoarea variază foarte mult de la o persoană la alta și există chiar beneficii pentru sănătate de a avea ochi căprui (vezi mai jos).

Ce cauzează ochii căprui?

ochi caprui

În timp ce ochii pot avea multe culori diferite, inclusiv cei mai puțin obișnuiți ochi albaștri și ochii verzi, există un singur tip de pigment care dă ochilor culoarea lor. Cantitatea acestui pigment (numit melanină) din irisul ochiului determină culoarea acestuia.

Ochii cu puțină melanină în iris sunt albaștri. Ochii cu puțin mai multă melanină sunt gri, căprui sau maro deschis. Cei cu o concentrație mare de melanină sunt maro închis sau mediu.

Culoarea ochilor este o trăsătură moștenită. Cu toate acestea, prezicerea culorii ochilor pe baza arborelui genealogic este mai dificilă decât s-ar putea aștepta. De fapt, s-a demonstrat că până la 16 gene influențează culoarea ochilor.

Prin urmare, este posibil ca copiii din aceeași familie să aibă o culoare diferită a ochilor și ochi de altă culoare decât părinții lor. Din cauza variației complexe și a interacțiunii genelor, este dificil de spus cu siguranță ce culoare de ochi ar putea avea un copil.

În plus, ochii multor bebeluși caucazieni conțin foarte puțină melanină la naștere și par albaștri în primele luni de viață. Dar de la 12 la 18 luni pot acumula mai multă melanină în iris și, prin urmare, devin verzi, alun sau maro.

Beneficiile ochilor căprui

Dacă aveți ochi căprui, veți fi bucuroși să aflați că cercetătorii au descoperit că un conținut mai mare de melanină în ochi este asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate.

Persoanele care au ochi căprui pot fi mai puțin vulnerabile la anumite boli. De exemplu, persoanele cu ochi căprui par mai puțin susceptibile de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă decât persoanele care au ochi deschisi.

În plus, persoanele cu ochi căprui au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 1 și melanom al ochiului în comparație cu persoanele cu ochi deschisi. În plus, cercetările efectuate de Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie din Londra sugerează că persoanele cu ochi albaștri au un risc mai mare de a avea probleme de auz din cauza poluării fonice ambientale decât cei cu ochi căprui. Autorii studiului cred că melanina poate ajuta la protejarea nervilor din creier de daune legate de zgomot.

Cu toate acestea, viața nu este deloc roz pentru oamenii cu ochi căprui.

Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au descoperit că femeile cu ochii căprui par să experimenteze mai multă durere în timpul nașterii decât mamele cu ochi deschisi. Femeile cu ochi deschisi au suferit, de asemenea, mai puțin de anxietate, depresie, gândire negativă și probleme cu somnul decât femeile cu ochi căprui.

În plus, unii cercetători australieni au descoperit că persoanele cu iris maro închis sunt mai susceptibile la dezvoltarea cataractei decât persoanele cu ochi deschisi. Prin urmare, asigurați-vă că purtați ochelari de soare care vă protejează ochii de radiațiile UV în aer liber dacă aveți ochi căprui. (în majoritatea cazurilor, ochelarii de soare polarizați oferă cel mai mult confort în lumina puternică a soarelui).

Ochii căprui: te fac să arăți mai încrezător?

Știai că ai ochi căprui te-ar putea face să arăți mai demn de încredere?

Într-un studiu realizat în Republica Cehă, studenții universitari au fost rugați să se uite la fotografiile a 80 dintre colegii lor (40 de bărbați și 40 de femei, cu vârste cuprinse între 19 și 26 de ani). Participanții la studiu au trebuit să evalueze fiabilitatea elevilor fotografiați pe o scară de 10 puncte.

Elevii fotografiați au fost rugați să adopte expresii neutre, să nu zâmbească și să evite machiajul și bijuteriile. Toate fotografiile au fost decupate astfel încât ochii să fie toți la aceeași înălțime orizontală, cu o porțiune standard a gâtului vizibilă. În studiu au fost folosite doar fotografii cu oameni cu ochi albaștri și căprui. Fotografiile elevilor cu ochi căpui sau gri au fost excluse.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu ochi căprui au fost percepute ca fiind mult mai demne de încredere decât cei cu ochi albaștri.

Cercetătorii au descoperit că există o relație între culoarea ochilor și forma feței și că forma feței unei persoane joacă un rol cheie în percepția de încredere.

Fețele cu ochi căprui tind să aibă bărbie mai rotundă și mai lată, guri mai mari, cu colțuri întors în sus, ochi relativ mai mari și sprâncene mai apropiate. În schimb, fețele cu ochi albaștri au fost caracterizate de o față inferioară mai unghiulară și proeminentă, bărbie mai lungă, guri mai subțiri cu colțuri înclinate, ochi relativ mai mici și sprâncene larg distanțate.

„Oamenii cu ochi căprui tind să fie percepuți ca fiind mai demni de încredere decât cei cu ochi albaștri”, au explicat autorii studiului. „Cu toate acestea, nu ochii căprui sunt cei care provoacă această percepție. Este mai degrabă morfologia facială asociată cu ochii căprui”.

Schimbarea culorii ochilor

În ciuda beneficiilor asociate cu ochii căprui, puteți încerca să vă schimbați culoarea ochilor dacă doriți.

Există o mare varietate de lentile de contact colorate pentru ochi căprui, iar aceste lentile colorate sunt disponibile și dacă nu aveți nevoie de corecție pentru miopie, hipermetropie sau astigmatism. Există lentile de contact colorate pentru ochi căprui care îți pot schimba culoarea ochilor în albastru dacă asta vrei.

Ochii căprui: semnificație

Cald, învăluitor, liniștitor: ochii căprui sunt o culoare foarte comună. Prin urmare, mulți oameni au ochi de această culoare. Iar în spatele ochilor căprui se ascunde o semnificație pe care nu o cunoaște toată lumea.

Există o mică poveste despre oamenii cu ochi căprui. După cum am menționat deja, este o culoare foarte populară. Dar, conform unui fel de legendă, oamenii cu ochi căprui au fost sărutați de îngerul lor păzitor cu puțin timp înainte de a se naște.

Revenind la sensul lor, oamenii cu ochi căprui sunt inteligențiamuzanți și foarte dulci. Toate acestea sunt calități foarte bune. Cu toate acestea, ascund și câteva defecte semnificative: oamenii cu ochi căprui de fapt au tendința de a fi și leneși, apatici, adesea superficiali, se aplică pentru scurt timp la lucrurile pe care ar trebui să le facă. Echilibrul dintre aspectele pozitive și negative este cel care contribuie la crearea caracterului persoanei care are ochi de această culoare.

Și cum rămâne cu relațiileOamenii cu ochi căprui sunt de obicei conștienți de farmecul lor, mai ales când vine vorba de relaționarea cu partenerul lor și sunt foarte buni să-l folosească pentru a impresiona.

8 fapte interesante despre ochii căprui

Iată 8 fapteinteresante despre ochii căprui:

1. Reflexe rapide

Cercetătorii de la Universitatea din Louisville au descoperit că culoarea ochilor poate fi legată de performanța sportivă. Persoanele cu ochi căprui au avut rezultate mai bune în sporturi cu ritm rapid precum fotbalul și hochei decât omologii lor cu ochi mai deschisi.

2. Unii ochi căprui au fost inițial albaștri 

În timp ce europenii pot avea ochi căprui la fel ca oamenii din alte părți ale lumii, diferența este că europenii cu ochi căprui nu se nasc cu ei.

Potrivit unui articol din LiveScience, majoritatea bebelușilor europeni se nasc cu ochi albaștri. Cei cu ochi căprui îi dezvoltă luni mai târziu, pe măsură ce producția de melanină crește. Acest fenomen dă naștere termenului folosit în mod obișnuit „baby blues”.

3. Scăderea toleranței la durere

Pare greu de crezut că culoarea ochilor ar putea juca un rol în percepția durerii, dar asta au descoperit cercetătorii. 

Un studiu din Journal of Pain a constatat că femeile însărcinate cu ochi căprui au avut perioade mai dureroase la naștere decât femeile cu ochi mai deschisi. De asemenea, erau mai susceptibili la anxietate, depresie și chiar probleme de somn. 9

4. Văzut ca mai demn de încredere

Oamenii cu ochi căprui sunt văzuți ca fiind mai demni de încredere. Un studiu ceh a descoperit că participanții care se uitau la fotografii cu oameni cu ochi căprui le-au evaluat mai fiabile decât cei cu ochi albaștri.

Deși acel studiu a fost mic, datele sondajelor arată că oamenii asociază ochii căprui cu bunătatea, răbdarea și fiabilitatea. 2

5. Mai puține probleme de auz

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, culoarea ochilor este un factor de risc pentru pierderea auzului.

Melanina poate proteja nervii de zgomot. Deoarece oamenii cu ochi căprui tind să aibă mai multă melanină, sunt mai puțin sensibili la zgomotele puternice.

6. Mai puțin sensibil la lumina soarelui

Persoanele cu ochi de culoare deschisă consideră adesea inconfortabilă lumina puternică a soarelui (o afecțiune cunoscută sub numele de fotofobie). Datorită melaninei lor mai mari, persoanele cu ochi căprui se simt mai confortabil cu lumina puternică. 

7. Toleranță scăzută la alcool

Se dovedește că persoanele cu ochi căprui sunt mai sensibile la alcool. Mai multe studii au descoperit că persoanele cu ochii mai deschisi pot bea mai mult fără a se îmbăta la fel de repede.

8. Este mai probabil să-și dorească o culoare diferită a ochilor

Poate pentru că sunt cele mai comune, oamenii cu ochi căprui își doresc mai mult să aibă o culoare diferită. 

Potrivit unui sondaj realizat de 1800Contacts, respondenții cu ochi căprui au fost pe primul loc, 26,2% spunând că ar dori să aibă o culoare diferită a ochilor.

Părinții cu ochi căprui pot avea copii cu ochi albaștri? 

Ochii căprui sunt dominanti genetic, ceea ce înseamnă că două persoane cu ochi căprui vor avea în general un copil cu ochi căprui. Dacă doi părinți cu ochi albaștri au o genă recesivă pentru ochii căprui, copilul lor o poate moșteni.

Dacă doar unul sau niciunul dintre părinți cu ochi căprui poartă o genă recesivă pentru ochi albaștri, șansa copilului lor să aibă ochi albaștri este zero.