Top 15 trucuri care economisesc bani pe care mi-aș dori să le cunosc la 20 de ani

metode anti risipa banilor

Dacă călătoria în timp ar fi un lucru, puneți pariu pe cizme că m-aș întoarce la mine de 20 de ani și aș împărtăși aceste pietre prețioase care economisesc bani? Sunt pepitele de aur ale înțelepciunii care m-ar fi putut pune pe calea libertății financiare mult mai devreme. Dar hei, mai bine mai târziu decât niciodată, nu?

Să ne scufundăm!

1. Nu trebuie să cumpărați întotdeauna mărci de renume

Brandurile de nume vin adesea cu un preț ridicat, doar pentru logo. Optează pentru mărci de magazin sau generice, mai ales când vine vorba de alimente și articole de uz casnic. Economiile chiar se adună!

2. Automatizează-ți economiile

Hai sa recunoastem; economisirea banilor necesită disciplină. Ușurează automatizarea unei părți din salariul tău direct în contul de economii. Nu poți rata ceea ce nu ai avut niciodată!

3. Mâncatul prea des în oraș

Mâncarea în oraș vă poate consuma bugetul într-o clipă. Pregătirea meselor acasă și împachetarea prânzului poate economisi un bănuț și vă poate îmbunătăți sănătatea.

4. Nu cheltuiți în exces când ieșiți cu prietenii

A avea o viață socială nu înseamnă că trebuie să-ți golești portofelul în fiecare weekend. Sugerați activități care să permită bugetul. Prietenii tăi s-ar putea să îți mulțumească pentru asta!

5. Găsiți o sursă suplimentară de venit

Dacă poți să-l introduci în programul tău, găsirea unui hobby care să-ți câștige bani îți poate supraalimenta economiile. Fiecare mic contează!

6. Învață să-ți iubești jobul

Nicio slujbă nu este perfectă, dar cu cât înveți să-ți placă mai mult, cu atât vei munci mai bine și vei fi plătit mai mult. În plus, este întotdeauna mai ușor să economisiți atunci când nu căutați în mod constant un nou loc de muncă.

7. Începeți să investiți devreme

Aș fi vrut să știu cât de puternică poate fi dobânda compusă. Începe să investești, chiar și puțin, la 20 de ani, iar în viitor vei face un dans fericit.

8. Economisiți pentru plata în avans—ca acum!

Dacă dețineți o casă în planurile dvs. de viitor, începeți să economisiți pentru acel avans cât mai curând posibil. Cu cât avansul este mai mare, cu atât veți plăti mai puțină dobândă pe durata ipotecii. În plus, a deține o casă este de obicei o abordare sigură a bogăției generaționale!

9. Scorul dvs. de credit contează

Achitarea facturilor la timp, a nu depăși la maxim cardurile de credit și a menține conturi deschise de mult timp, toate vă pot spori scorul de credit. Iar un scor mare vă poate economisi mii de dobânzi mai mici.

10. Renunță la cablu

Cu atât de multe servicii de streaming accesibile, acea factură costisitoare de cablu pur și simplu nu are sens. În plus, mai puțin timp la televizor poate însemna mai mult timp pentru activități productive (sau distractive)!

11. Fii eficient energetic

Micile modificări, cum ar fi stingerea luminilor, etanșarea curenților de aer și investiția în aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, pot face o mare diferență în facturile tale de utilități în timp.

12. Deveniți minimalist

Conform unor studii, cheltuim 20000 LEI pe an pe lucruri neesențiale! Dacă aș putea întoarce timpul înapoi, una dintre cele mai valoroase lecții pe care le-aș da eului meu mai tânăr este îmbrățișarea minimalismului. A deține doar ceea ce ai nevoie cu adevărat nu este un sacrificiu – este cheia unei vieți intenționate.

13. Evitați taxele de întârziere

Taxele de întârziere (penalități) sunt cel mai rău tip de cheltuială – total evitabil! Setați mementouri sau automatizați-vă facturile pentru a păstra mai mulți bani acolo unde este locul.

14. Cadouri DIY

Dăruirea de cadouri nu trebuie să spargă banca. Cadourile făcute în casă sunt adesea mai apreciate pentru atingerea lor personală, iar portofelul tău îți va mulțumi!

15. Ia un coleg de cameră

A trăi singur are avantajele sale, dar împărțirea chiriei și utilitățile? Acum, aceasta este o mișcare inteligentă din punct de vedere financiar!

Așadar, iată, topul meu de 15 hack-uri de economisire a banilor pe care mi-aș dori să le știu la 20 de ani. Dar amintiți-vă, niciodată nu este prea târziu pentru a începe! Indiferent dacă aveți 20, 30, 40 de ani sau mai mult, aceste sfaturi vă pot ajuta să vă puneți pe calea către libertatea financiară.

Gestionați-vă veniturile în mod rațional

Aplicarea acestui sfat nu te va costa nimic dar iti va aduce un mare avantaj: constientizarea. Puteți explica de ce banii sunt rari la sfârșitul lunii sau de ce contul dvs. bancar conține întotdeauna aceeași sumă, lună de lună? Este esențial să ai o vedere asupra veniturilor și cheltuielilor tale. Iată câteva sfaturi:

 1. Descărcați o aplicație de urmărire a cheltuielilor. Sunt atât de multe, chiar și gratuite (cum ar fi a lui Switcho, care face totul automat 😉). Obișnuiește-te să notezi tot ce plătești în aplicație, inclusiv abonamentele și plățile automate (cum ar fi plățile facturilor). La sfârșitul lunii, verifică zonele de cheltuieli cu cel mai mare impact și întreabă-te ce poți reduce.
 2. Creați un buget. Acum că știi cât cheltuiești, stabilește o limită superioară pentru fiecare categorie: alimente, transport, îmbrăcăminte, utilități, agrement etc. Păstrați evidența momentelor în care scapă și încercați să compensați luna următoare cu alegeri mai atente.
 3. Creați un cont de economii și mutați suma pe care doriți să o economisiți în fiecare lună. Unele aplicații vă permit, de asemenea, să automatizați acest proces, cum ar fi Hype. Nu utilizați acești bani decât în ​​situații de urgență și luați în considerare să-i investiți dacă nu aveți achiziții majore la vedere.

Optimizați-vă facturile de energie electrică și gaz

Știm, nu ai chef să te gândești la asta. Dar trebuie să vorbim despre asta. Vechea tehnică bună de evitare nu vă va economisi bani, dimpotrivă.

Adesea renunțăm la optimizarea tarifelor la energie electrică și gaz deoarece complexitatea acestei piețe este intimidantă. Ofertele sunt multe și foarte diferite una de cealaltă, dar tocmai prin găsirea celei potrivite pentru tine poți profita de ocazia de a economisi.

Pentru a economisi utilități, vă recomandăm: 

 1. Verificați noile condiții contractuale pe care furnizorul dumneavoastră ar trebui să vi le transmită cu aproximativ 3 luni înainte de încheierea contractului.
 2. Comparați-le cu ofertele de pe piață pentru a evalua dacă sunt competitive. Priviți ofertele de pe web pentru că sunt în general mai mici decât ofertele telefonice sau din magazin.
 3. Schimbați furnizorul înainte de a suferi pasiv creșterea prețului.

Simplificați cheltuielile pentru a cumpăra mai puțin și mai bine

Tentația de a merge la supermarketul obișnuit, de a umple căruciorul și de a merge cât mai curând acasă este mereu la colț. Păcat că, procedând astfel, riști să cumperi:

 • Mai mult decât este necesar
 • Produse mai scumpe decât media
 • Produse de puțin folos pentru compoziția meselor de zi cu zi (dacă ai un dulap plin cu junk food, știi despre ce vorbim)

Urmați aceste reguli pentru a economisi bani:

 1. Selectați magazinele la care să mergeți → un supermarket „clasic” poate fi ideal pentru alimente de marcă de calitate superioară, în timp ce un magazin cu reduceri este perfect pentru a economisi la acele produse pentru care calitatea nu este un factor primordial (conserve, produse de uz casnic, alimente congelate). Puteți alterna aceste două tipuri de magazine pentru a obține cele mai bune rezultate din fiecare.
 2. Mănâncă produse de sezon → pentru fructe și legume ar fi întotdeauna mai bine să găsești produse de kilometru zero în piețele agricole, dar nu este întotdeauna posibil. Măcar încearcă să cumperi legume de sezon: sunt mai gustoase și mai ieftine decât cele cultivate în sere.
 3. Nu exagerați cu carne și pește → deoarece acestea sunt alimente destul de scumpe, alegeți de câte ori pe săptămână doriți să le mâncați și nu depășiți acest număr. Nu suntem nutriționiști, așa că nu vă vom spune cât de des să le luați, dar rețineți că consumul excesiv de carne roșie este o practică nesănătoasă, dar și costisitoare.
 4. Fă o listă și nu te lăsa tentat → îți este burta plină? Perfect, acesta este cel mai bun moment să-ți faci o listă de cumpărături și să mergi la supermarket (dacă ți-e foame, riști să pui totul în cărucior!). Încercați să vă planificați mesele pentru săptămâna și să evitați pe cât posibil să cumpărați pentru lăcomie.
 5. Atenție la oferte → produsele scumpe oferite pot părea oferte grozave, dar întotdeauna prețul pe kilogram trebuie să țineți cont: uneori pentru aceeași cantitate puteți avea o cantitate mai mare.
CHELTUIELICE SĂ FAC
RevisteVerificați dacă sunt disponibile în bibliotecă
Servicii de streaming online (Netflix, HBO etc.)Puteți partaja abonamentul cu prietenii sau familia
Abonamente la stadion, sala de sport sau piscinaDacă le folosiți rar, poate merita să plătiți pentru intrarea unică
Aplicații sau servicii digitale de diferite tipuriDacă nu l-ați folosit în ultimele 3 luni, probabil că vă puteți descurca fără el